Nejen svatební makrónky

Růžové, levandulově fialové, zelené, modré či smetanové a kakaové – i takové mohou být makrónky, ovšem nejlépe v barvě Vaší svatby či oslavy! Svatební inspirace včetně receptu!

Věděli jste, že makrónky pocházejí z Francie? Makronky nebo-li macrons, cukrovinka ve tvaru pusinky plněné krémem. Samotné slovo macarons však pochází z Itálie.  Francouzská cukrovinka podobná pusince vyrobená z vaječného bílku, cukrové polevy, krystalového cukru, mandlového mouky, či mandlové drti a barvena potravinářského barviva. Makrónky jsou běžně plněné ganache, máslovým krémem, nebo džemem mezi dvěmi pusinkami. Název je odvozen z italského slova macarone, maccarone nebo maccherone pro sněhovou pusinku.

Původně byly makrónky jednoduché, kulaté pusinky. Časem jejich oblíbenost začala stoupat natolik, že cukrářky popustili uzdu své fantazie a začaly makrónky nejprve netradičně zdobit oříšky, sypáním, malovat krajkou či jiným zdobením, postupem času se díky různým tvarům začaly používat i pro jiné příležitosti. Kulaté smajlíky, kytičky, srdíčka anebo různá zvířátka ozdobí každý stůl a navíc jsou opravdu MŇAM!

 


Makronky podle šéfcukráře Pavla Jurašky, šéfcukráře Brasserie La Gare
  • 200 g  bílek
  • 225 g cukr krupice
  • 250 g mandlová moučka
  • 75 ml voda
  • 250 g  cukr moučka
  • 1 špetka sůl
  • marmeláda
  • máslový krém
  • mascarpone s ovocem
  • čokoládový ganáž

Smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky si rozdělíme na polovinu (100 a 100 g).

Do kastrůlku si připravíme cukr krupici s vodou. První polovinu bílků společně se špetkou soli vyšleháme a dáme vařit spolu s cukrovou vodou. Vaříme na 118 °C. Rozvar vlijeme do sněhu (na třikrát) a šleháme. Mezitím vlijeme druhou polovinu bílků do směsi mandlové moučky a cukru, vznikne kaše. Až sníh mírně vychladne, vmícháme ho do kaše. Do těsta na makronky můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao apod., podle toho, pro jaký druh makronek jsme se rozhodli.

Tuto základní směs nastříkáme na plech nebo silikonovou podložku a necháme 45 minut osychat. Poté makronky pečeme 9 minut na 180 °C (na co nejmenší výkon trouby). Upečené makronky sundáváme z plechu až za studena!

Makronky podle šéfcukráře Pavla Jurašky spojujeme libovolnou náplní. Dá se použít marmeláda, čokoládový ganáž, mascarpone s ovocem, máslový krém apod. Záleží na naší chuti.

Z uvedených ingrediencí připravíme 40 ks makronek.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.